Trio Trabant & het Karpaten Ensemble

zondag 25 november 2018 15:00 - 17:00
Deuren open
14:00 - 18:00
Locatie
theaterkoningsduyn
Genre
Wereldmuziek
Beschrijving

 

Concert Trio Trabant & het Karpaten Ensemble 
Het Trio, bestaande uit Hilde Kertész, Winfried Veenker en Frank de Jong, speelt muziek uit een gebied dat ooit Centraal Europa heette. Daar vond na de Eerste Wereldoorlog een politieke aardverschuiving plaats en ontstonden nieuwe staten. Het resultaat was een soort lappendeken die onder de noemer Balkan werd gebracht. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kaarten opnieuw geschud en werden alle bestaande regimes vervangen. 

Eén geheel
De enige verbindende factor met het verleden bleef de volksmuziek. Per regio heeft die weliswaar een geheel eigen karakter, maar heeft ook veel gemeenschappelijke kenmerken qua klankkleur, ritmen en instrumentarium. Daarin onderscheidt ze zich  duidelijk van de volksmuziek in West-Europa. Voor het gemak karakteriseert Trio Trabant het als muziek uit Zuid-West Zigeunië, waar voor de val van de muur de Trabant nog overal rondreed. 

Muziek en dans
Het uitzonderlijke van dit concert zit ‘m niet alleen in de muziek maar ook in het gezamenlijk optreden met een deel van het Karpaten Ensemble. Dit laat de rijkdom zien van de volksdansen in Zuid-West Zigeunië, waarbij parendansen worden afgewisseld met stoere mannendansen. Daarbij worden ook de verschillen tussen de Hongaarse, Roemeense en de Zigeuner-dansen gedemonstreerd. Het zorgt voor een wervelend spektakel en maakt duidelijk dat dans en muziek uit genoemd gebied onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

 

 


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden